foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

PULA "a fészekalja falu"Kráter Kőpark és ösvény

   

 

Településünk sikeresen pályázott Nagyvázsonnyal, Mencshellyel, Kapolccsal és Badacsonytomajjal konzorciumban.

A nyertes EFOP projekt részeként egy kőparkot és ösvényt is kialakítottunk Pula határában.

Az Édesvíz Természetbarát Egyesület az ősz elején elkészítette a Kráter Kőparkunkhoz tartozó ösvény útvonalának kijelölését, ami által már könnyen végig követhető az útvonal!

Valamint már az egyes állomásokról szóló információk is megtalálhatók az útvonalon, melyeket okostelefon és internet segítségével tudjuk elérni !

 

 

A földtani bemutatóhelyet, amely a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark területének egyik vulkáni látványossága is, az EFOP 1.5.2-16. pályázat keretében és finanszírozásával alakítottuk ki 2018 őszén.

(Cikk a készülő ösvényről Molnár Sándor, Veszprémi Napló)

 

Pula község önkormányzatának, lakosainak, civil szervezeteinek, vállalkozóinak összefogásával, önkéntes munkájuk révén sikerült megvalósítani az ismeretterjesztést és – a természetjárással – az egészség megőrzését egyaránt szolgáló létesítményt.

 

---- Az átadó előtt készült gömbfotó a helyszínről (2019.04.05.) ----
A Kőpark elhelyezkedése Google Térkép általi helymeghatározással:
TÉRKÉP

  

A sok évtizede felhagyott kőfejtő mesterséges fala az eltelt hosszú idő alatt természetes sziklafelületté formálódott. Ez remek lehetőséget biztosított a vulkáni működés helyi földtani emlékeinek bemutatásához.

 

A hajdani bányaudvarból eltávolítottuk a visszahagyott kőtörmeléket, a leomlott földet és a tájidegen akácfákat, de megőriztük a korábban itt megtelepedett cserjéket és a régi fajtájú gyümölcsfákat.

 

Bakony-Balaton Geopark cikk:
 

A területet parkosítottuk; erdei bútorzat kihelyezésével gyalogos és kerékpáros turista pihenővé alakítottuk.

 Kráter kőpark

 Az elnevezés a 4,2 millió évvel ezelőtt itt tomboló tűzhányóra utal. Jelenleg az ősi vulkáni tufagyűrű keleti oldalának erősen lepusztult maradványán állunk, amelynek ferdén lerakódott rétegeit a közeli bányafal metszetként tárja elénk.

 

Létrehoztunk egy tematikus kőparkot is, ahol a környékre jellemző vulkáni és üledékes kőzetek nagy tömbös példányai tanulmányozhatók.

 

Kráter ösvény (az útvonal kijelölése folyamatban van!)

 A krátert körbeölelő, közel 3,5 km hosszú, egy-két órás gyaloglással végigjárható ösvény tíz ajánlott megállót tartalmaz. Az útvonal elsősorban az itteni vulkáni eseményekhez kapcsolódó, látványos geológiai-morfológiai képződményeket fűzi fel. Az ösvény további állomásainál (3-10.) oszlopokra rögzített QR-kód segítségével ismerkedhetnek meg az adott helyre vonatkozó tudnivalókkal. 

Az ösvény bejárását az országút túloldalán, a műemlék híd irányában javasoljuk elkezdeni.

 

Látnivalók: Tervező: Futó János geológus
LAPILLI Természetrajzi Kutató Bt.


Kérjük óvd te is a természetet és a környezetet és ne szemetelj!

Ha elhoztad magaddal, akkor a csomagolása hazafele is elfér a táskádban! ;) 


A ösvény első két állomása ezen a helyszínen, a Kráter Kőparkban található, melyek leírásait az alábbiakban lehet megtekinteni:

1. állomás bemutató táblája:

2. állomás bemutató táblája:

 

Az ösvény következő állomása a Műemlékhíd, melynek a
GPS koordinátájáért KATT! 

Túravezetés igényelhető
az alábbi elérhetőségeken:

Mácsány Zsuzsanna
Tel.: +36-30/238-8570
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 A kőparkot, mint helyszínt ünnepélyesen, ám de jelképesen 2019 április 7-én egy napsütéses vasárnap délután adtuk át közel 170 érdeklődő előtt. Ezen eseményről egy cikk is megjelent a Veszprém megyei Naplóban, amelyet Napló cikk olvashatnak el!