foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

PULA "a fészekalja falu"Kráter Kőpark és ösvény

   

 

Településünk sikeresen pályázott Nagyvázsonnyal, Mencshellyel, Kapolccsal és Badacsonytomajjal konzorciumban.

A nyertes EFOP projekt részeként egy kőparkot és ösvényt is kialakítottunk Pula határában.

Az Édesvíz Természetbarát Egyesület az ősz elején elkészítette a Kráter Kőparkunkhoz tartozó ösvény útvonalának kijelölését, ami által már könnyen végig követhető az útvonal!

Az egyes állomásokról szóló információk is hamarosan kikerülnek az útvonalra!

 

A földtani bemutatóhelyet, amely a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark területének egyik vulkáni látványossága is, az EFOP 1.5.2-16. pályázat keretében és finanszírozásával alakítottuk ki 2018 őszén.

(Cikk a készülő ösvényről Molnár Sándor, Veszprémi Napló)

 

Pula község önkormányzatának, lakosainak, civil szervezeteinek, vállalkozóinak összefogásával, önkéntes munkájuk révén sikerült megvalósítani az ismeretterjesztést és – a természetjárással – az egészség megőrzését egyaránt szolgáló létesítményt.

 

---- Az átadó előtt készült gömbfotó a helyszínről (2019.04.05.) ----
A Kőpark elhelyezkedése Google Térkép általi helymeghatározással:
TÉRKÉP

  

A sok évtizede felhagyott kőfejtő mesterséges fala az eltelt hosszú idő alatt természetes sziklafelületté formálódott. Ez remek lehetőséget biztosított a vulkáni működés helyi földtani emlékeinek bemutatásához.

 

A hajdani bányaudvarból eltávolítottuk a visszahagyott kőtörmeléket, a leomlott földet és a tájidegen akácfákat, de megőriztük a korábban itt megtelepedett cserjéket és a régi fajtájú gyümölcsfákat.

 

Bakony-Balaton Geopark cikk:
 

A területet parkosítottuk; erdei bútorzat kihelyezésével gyalogos és kerékpáros turista pihenővé alakítottuk.

 Kráter kőpark

 Az elnevezés a 4,2 millió évvel ezelőtt itt tomboló tűzhányóra utal. Jelenleg az ősi vulkáni tufagyűrű keleti oldalának erősen lepusztult maradványán állunk, amelynek ferdén lerakódott rétegeit a közeli bányafal metszetként tárja elénk.

 

Létrehoztunk egy tematikus kőparkot is, ahol a környékre jellemző vulkáni és üledékes kőzetek nagy tömbös példányai tanulmányozhatók.

 

Kráter ösvény (az útvonal kijelölése folyamatban van!)

 A krátert körbeölelő, közel 3,5 km hosszú, egy-két órás gyaloglással végigjárható ösvény tíz ajánlott megállót tartalmaz. Az útvonal elsősorban az itteni vulkáni eseményekhez kapcsolódó, látványos geológiai-morfológiai képződményeket fűzi fel. Az ösvény további állomásainál (3-10.) oszlopokra rögzített QR-kód segítségével ismerkedhetnek meg az adott helyre vonatkozó tudnivalókkal. 

Az ösvény bejárását az országút túloldalán, a műemlék híd irányában javasoljuk elkezdeni.

 

Látnivalók: Tervező: Futó János geológus
LAPILLI Természetrajzi Kutató Bt.

 

A ösvény első két állomása ezen a helyszínen, a Kráter Kőparkban található, melyek leírásait az alábbiakban lehet megtekinteni:

1. állomás bemutató táblája:

2. állomás bemutató táblája:

 

Az ösvény következő állomása a Műemlékhíd, melynek a
GPS koordinátájáért KATT!

 

A Veszprém TV által készített összeállítás: 

 

Túravezetés igényelhető
az alábbi elérhetőségeken:

Mácsány Zsuzsanna
Tel.: +36-30/238-8570
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 A kőparkot, mint helyszínt ünnepélyesen, ám de jelképesen 2019 április 7-én egy napsütéses vasárnap délután adtuk át közel 170 érdeklődő előtt. Ezen eseményről egy cikk is megjelent a Veszprém megyei Naplóban, amelyet Napló cikk olvashatnak el!