foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

PULA "a fészekalja falu"Kráter Kőpark - Tanösvény

 

  

(Forrás: Molnár Sándor, Veszprémi Napló)

A jól megközelíthető, kitűnő fekvésű pihenőpark a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark egyik látványos szabadtéri bemutatóhelye lesz. Része egy kiépítendő geotúra úthálózatnak, ami a térség földtani természeti értékeit fűzi fel.

A település sikeresen pályázott Nagyvázsonnyal, Mencshellyel, Kapolccsal és Badacsonytomajjal konzorciumban. A nyertes EFOP-os projekt részeként egy tanösvényt is kialakítanak Pula határában. A tennivalók egy részét társadalmi munkában valósítják meg, ezért a hétvégén, közel 20 önkéntes dolgozott a temető domb oldalában.

Az önkormányzat és a civil szervezetek képviselői mellett helyi vállalkozók és lakosok is részt vettek a munkálatokban, melyek során tereprendezés történt, kialakították az útvonalat, rönkasztalt és padokat helyeztek ki. Pula nyugati szomszédságában négymillió éve egy tűzhányó működött, amelynek kráteréből hatalmas mennyiségű vulkáni anyag szóródott ki a környékre.

 

A lerakódott kőzetek számos természetes kibúvásban őrződtek meg, melyek közül a legszebb a temető mellett található sziklafal, ahol mintegy 25 méter hosszan és öt méter vastagságban mutatkozik meg a bazaltbombákat és más idegen kőzetzárványokat is tartalmazó vulkáni tufák ferde rétegsora.

 

– A helyszínt alkalmasnak láttam egy geológiai bemutatóhely létesítésére, ezért javasoltam a település vezetőségének, akiknek megtetszett az ötlet. A terv megvalósításához nagy segítséget jelentett a pályázat, melynek célja a falu közösségi életének erősítése. A helyi lakosok önkéntes munkájával rendbe tettük a bányaudvart és környezetét – mondta el Futó János geológus, földtani természetvédelmi szakértő.

 

A hamarosan kiépítésre kerülő mintegy négy kilométer hosszú Pulai Kráter ösvény a földtani értéke mellett, kikapcsolódásra is alkalmas, hangulatos turisztikai célpont lehet, hiszen a geoturizmus világszerte egyre népszerűbb. Rengetegen érdeklődnek a téma iránt, mivel egybekapcsolja az ismeretszerzést és a testmozgást.